Macrame touw

Macrame touw en koord

Als hobby is macrame weer helemaal terug van weg geweest.macrame touw
En zijn veel beoefenaars van deze hobby waarbij door diverse knooptechnieken de mooiste creaties ontstaan.
Van de bekende plantenhanger tot complete vloer- en wandkleden worden geknoppt.
Em omdat ieder object om een ander soort touw vraagt bieden wij deze allen aan.
Maar wanneer gebruik je welke soort?

Macrame touw van katoen

Katoen is een natuurproduct en is prima te gebruiken voor producten die binnen gebruikt worden,

  • Wassen kan tot 40 °
  • Strijken tot 110 °C
  • Gebruik geen stoomstrijkijzer, dit kan onherstelbare schade veroorzaken.

macrame koord katoen

Katoen macrame touw is verkrijgbaar in diverse maten en kleuren.
Het 5 mm koord is verkrijgbaar in diverse kleuren die in de winkel beschikbaar zijn.
Ben je op zoek naar een andere diameter?
Dan kunnen we deze bestellen, de levertijd is dan circa 5 werkdagen.

Polyester koord

Naast katoen zijn er diverse soorten van polyester.
Deze zijn meer geschikt voor buiten.
En de prijs per meter is door het gebruik van polyester in plaats van katoen, goedkoper.
Het kan gewassen worden tot 40 °
Professioneel chemisch reinigen is mogelijk (tetrachlooretheen en alle oplosmiddelen vermeld onder het symbool F).

polyester macrame koord

Polyester macrame koord is verkrijgbaar in tal van kleuren

Informatie over Macrame

Wil je meer informatie over deze leuke hobby?
Lees dan het artikel met de complete uitleg over macrame knopen

 

Of lees verder over deze leuke hobby…

Een Gids voor Macramé: Ontdek de Kunst van Knoopwerk

Introductie:

Macramé is een prachtige ambachtelijke techniek waarbij knopen worden gebruikt om decoratieve en functionele stukken te creëren. Met zijn oorsprong in het oude Arabië heeft macramé zich verspreid over de hele wereld en is het vandaag de dag een populaire vorm van handwerken en kunst. Dit artikel neemt je mee door de fascinerende wereld van macramé en behandelt de verschillende facetten van deze kunstvorm.

Geschiedenis van Macramé:

Macramé heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Het werd voor het eerst gebruikt door Arabische handelaren als een manier om franjes aan hun geweven stoffen toe te voegen. Later verspreidde de techniek zich naar andere delen van de wereld, zoals China, India en Europa, waar het populair werd tijdens de Victoriaanse tijd. Tegenwoordig wordt macramé nog steeds beoefend en geëvolueerd door moderne ambachtslieden en kunstenaars.

Basisknopen:

Een essentieel onderdeel van macramé zijn de knopen. Er zijn verschillende basisknopen die je moet kennen om aan de slag te gaan. Enkele veel voorkomende knopen zijn de lusknopen, platte knopen, gedraaide knopen en de vriendschapsknoop. Elk van deze knopen biedt verschillende ontwerpmogelijkheden en kan worden gecombineerd om ingewikkelde patronen te creëren.

Materialen en Gereedschappen:

Om macramé te beoefenen, heb je enkele basismaterialen en gereedschappen nodig. Traditioneel werden natuurlijke materialen zoals katoenen of linnen garens gebruikt, maar tegenwoordig zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder synthetische garens en touwen. Je hebt ook een set scharen, een liniaal en een kloskussen of een macramébord nodig om het knopen gemakkelijker te maken.

Toepassingen van Macramé:

Macramé biedt talloze toepassingen in zowel functionele als decoratieve items. Je kunt prachtige wandkleden, plantenhangers, sieraden, tassen, gordijnen en nog veel meer maken. Met macramé kun je je creativiteit de vrije loop laten en unieke stukken creëren die passen bij je persoonlijke stijl en interieur.

Geavanceerde Technieken:

Naast de basisknopen zijn er geavanceerde technieken in macramé die je kunt ontdekken. Deze omvatten het gebruik van verschillende knoopvariaties, kleurrijke draden, het combineren van macramé met andere ambachtelijke technieken zoals weven en het maken van complexe patronen zoals veren en bloemen.

Tips en Inspiratie:

Om je op weg te helpen bij het beoefenen van macramé, zijn hier enkele handige tips. Experimenteer met verschillende materialen en kleuren om unieke ontwerpen te creëren. Bekijk online tutorials en boeken voor inspiratie en instructies. Wees geduldig en oefen regelmatig, want macramé vereist vaak precisie en nauwkeurigheid.

Conclusie:
Macramé is een veelzijdige en boeiende kunstvorm waarbij knopen worden gebruikt om prachtige creaties te maken. Met zijn rijke geschiedenis, verschillende knooptechnieken en talloze toepassingen is macramé een populaire keuze voor ambachtslieden en kunstenaars over de hele wereld. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de wereld van macramé en laat je creativiteit bloeien!

Verschillende soorten touw

Bij het beoefenen van macramé heb je de keuze uit verschillende soorten touw, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Hier zijn enkele veelvoorkomende opties:
Katoenen touw: Katoenen touw is een populaire keuze voor macramé-projecten vanwege zijn zachte en natuurlijke uitstraling. Het is gemakkelijk te knopen en geeft een rustieke uitstraling aan je creaties. Katoenen touw is verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor je kunt variëren in de grootte van je knopen en ontwerpen.

Polyester touw

Polyester touw is duurzaam en heeft een gladde textuur. Het is bestand tegen slijtage en vervorming, waardoor het een goede keuze is voor functionele macramé-stukken zoals plantenhangers of draagbare tassen. Polyester touw behoudt zijn vorm goed en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes.

Jute touw

Jute touw heeft een robuuste en natuurlijke uitstraling, waardoor het perfect is voor projecten met een boho- of natuurlijk thema. Het heeft een lichte structuur en kan gemakkelijk worden geknoopt. Jute touw wordt vaak gebruikt voor het maken van wandkleden, plantenhangers en decoratieve objecten.

Het kiezen van het juiste touw hangt af van het gewenste eindresultaat en de stijl die je wilt bereiken. Het is altijd een goed idee om verschillende soorten touw uit te proberen en te experimenteren om te zien welke het beste werkt voor jouw project.

Conclusie

Het gebruik van verschillende soorten touw voegt een extra dimensie toe aan je macramé-projecten. Katoenen touw biedt een zachte en natuurlijke uitstraling, terwijl polyester touw duurzaamheid en gladheid biedt. Jute touw geeft een boho-uitstraling en nylon touw is perfect voor fijnere projecten. Sisal touw is ideaal voor grotere en robuuste creaties. Kies het touw dat het beste past bij je ontwerpideeën en geniet van het knopen!

Wanneer je polyester koord moet gebruiken en wanneer katoen

Het kiezen tussen polyester koord en katoenen koord hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde gebruik van het macramé-project, de gewenste uitstraling en de eigenschappen van de materialen. Hier zijn enkele overwegingen:

Polyester koord

Duurzaamheid: Polyester touw is over het algemeen sterker en duurzamer dan katoenen touw. Het kan goed bestand zijn tegen slijtage en vervorming, waardoor het geschikt is voor functionele macramé-projecten, zoals plantenhangers, draagtassen of buitenversieringen.
Weerbestendigheid: Polyester is van nature bestand tegen vocht, schimmel en UV-straling, waardoor het geschikt is voor buitengebruik. Als je van plan bent om je macramé-projecten buiten op te hangen of bloot te stellen aan de elementen, kan polyester koord een goede keuze zijn.
Glanzende afwerking: Polyester koord heeft vaak een glanzende afwerking, waardoor het een moderne uitstraling heeft. Als je op zoek bent naar een strakke en glanzende esthetiek voor je macramé-project, kan polyester koord je voorkeur hebben.

Katoen macrame touw

Zachte en natuurlijke uitstraling: Katoenen koord heeft van nature een zachtere en meer natuurlijke uitstraling dan polyester koord. Het geeft een rustieke en organische esthetiek aan je macramé-projecten. Als je een warme en gezellige sfeer wilt creëren, kan katoenen koord de juiste keuze zijn.

Gemakkelijk te knopen

Katoenen koord is meestal gemakkelijker te knopen dan polyester koord, vooral als je met fijnere details werkt. Het is flexibel en soepel, waardoor het geschikt is voor gedetailleerde knoopwerkpatronen en het creëren van subtiele texturen in je macramé-projecten.

Milieuvriendelijk

Katoen is een natuurlijke vezel en wordt vaak beschouwd als een milieuvriendelijkere keuze dan polyester, dat synthetisch is. Als duurzaamheid en milieubewustzijn belangrijk voor je zijn, kan katoenen koord de voorkeur hebben.
Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van je project en de gewenste esthetiek bij het kiezen tussen polyester en katoenen koord. Sommige ambachtslieden combineren zelfs beide materialen in één project om de voordelen van elk te benutten. Het is altijd een goed idee om verschillende soorten touw uit te proberen en te experimenteren om te zien welke het beste werkt voor jouw specifieke behoeften en ontwerpdoelen.